Curly Girl Methode

De CG methode is de afkorting voor Curly Girl methode. Uiteraard heeft geslacht niets met de haarverzorgingsmethode te maken, dus deze  methode kan door iedereen met krultype 2 t/m 4 gebruikt worden.  Deze haarverzorgingsmethode is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse Lorrain Massey. Deze methode bestaat uit verschillende stappen die je kan toepassen op alle krultypen. 

 

De eerste stap is het vermijden van bepaalde ingrediënten in je haarproducten zoals sulfaten, siliconen en uitdrogende alcohol. Sulfaten zitten bijvoorbeeld vaak in shampoo, wat ons (al van nature drogere) krullend haar nog meer kan uitdrogen doordat de sulfaten het haar van alle natuurlijke oliën stript. De siliconen leggen een laagje over het haar waardoor de verzorgende ingrediënten het haar niet kunnen binnendringen. Hierdoor wordt het haar vanbinnen niet goed gevoed, waardoor het droog en futloos aan kan voelen. Er zijn verschillende soorten alcohol, maar ze zijn niet allemaal uitdrogend en dus slecht voor ons haar. 

 

De tweede stap is het gebruiken van de juiste stylingproducten, zonder siliconen die niet wateroplosbaar zijn en zonder uitdrogende alcohol. Daarbij moet het stylingproduct bij jouw haar passen, dus is de porositeit, elasticiteit en moisture/proteine balans belangrijk. Deze zoektocht kan een enorme opgave lijken, dus zijn de artikelen in deze webshop in ieder geval vrij van de schadelijke ingrediënten! 

 

Ik ben zelf een curlygirl en ik volg de CG-methode niet strikt. Ik gebruik bijvoorbeeld eens in de 4 tot 6 weken een shampoo met sulfaten. Wekelijk was ik mijn haar met een shampoo zonder sulfaten in plaats van met een co-wash conditioner. Ik ben er bewust van met welke andere producten ik dit gebruik en hoe vaak ik dit gebruik. Hierdoor blijft mijn haar toch gezond!

Kijk vooral voor jezelf wat jij fijn vindt en wat werkt voor jouw haar, iedereen zijn of haar haar is anders.

 

Alle producten in de webshop zijn CG-approved. 

 

Voor vragen of advies zijn wij via het contactformulier goed bereikbaar!


Stylingmethode

Zoals ik hierboven al even kort genoemd heb, heeft krullend haar meer hydraterende verzorging nodig dan steil haar. Dit komt doordat de haarschubben van krullend haar van nature al meer open staan, waardoor het haar ook sneller vocht verliest. Er zijn verschillende stylingmethoden waarmee je dit kan voorkomen, ik zal er hier één noemen die makkelijk aan te passen is naar de verschillende haartypen. 

 

Allereerst start je op druipend nat haar met een hydraterende crème of leave-in conditioner. Vervolgens gebruik je een gel of mousse naar jouw keuze. Hierna scrunch je met een zachte doek je krullen in vorm en absorbeert de doek het overtollig product. Nadat je dit aan de lucht hebt laten drogen of met de diffuser hebt gedroogd, gebruik je een olie passend bij jouw haartype om de 'crunch' van de gel/mousse eruit te knijpen en de hydratatie in je haar te 'sealen'. 

 

Hieronder stapsgewijs:

1. Leave-in conditioner / crème 

2. Mousse / gel

3. Olie 

 

Een leave-in conditioner wordt vaak gebruikt voor krultypen 2 t/m 3a of soms nog 3b. Vaak is dit te licht voor krultype 3b, dus kan dit vervangen worden door een crème. Vanaf krultype 3b wordt er vaak een crème en een olie gebruikt. Sommige curly boys en girls vinden het fijn om hier nog wel een gel bij te gebruiken. 

 

Experimenteer met de hoeveelheid van het product door een gel bijvoorbeeld iets te verdunnen met water en dan pas te gebruiken. Hierdoor kan je ontdekken welke hoeveelheid product het beste werkt voor jouw haar. Onthoud hierbij: less is more.

Probeer vooral uit wat jij fijn vindt en het door jou gewenste resultaat oplevert!