Elasticiteit
Wat is het en waarom wil je het weten?
Het is belangrijk dat de verzorging van je haar in balans is, dus niet alleen maar uit producten met proteïne of alleen maar producten met moisture bestaat. Als de verzorging niet in balans is, kan dat ervoor zorgen dat je haar afbreekt of slap en futloos wordt. Elasticiteit zorgt ervoor dat je krul ‘inkrult’ en dat is natuurlijk wat we graag willen!
In tegenstelling tot porositeit, heeft elasticiteit voornamelijk te maken met de kern van je haar. Een lage elasticiteit kan je haar breken. Gemiddeld genomen bestaat het haar voor 30% uit vocht.
Bij nat haar kan het haar tot 50% mee rekken, bij droog haar 20%. Hierbij kan een keuze voor het wel of niet gebruiken van een borstel of kam uitmaken. Bij ruw kammen of borstelen, kan het haar namelijk ook afbreken. Wees hier dus altijd voorzichtig mee en start, met conditioner en water in het haar, in de puntjes met borstelen en werk rustig omhoog.
Stretchtest
Je elasticiteit kan je meten met de stretch test.
Op pas gewassen nat haar, kies je een haar bij je haargrens, bij je kruin en ter hoogte van je oren. Deze haren trek je niet uit je hoofd, maar pak je per haar goed en stevig vast met ongeveer 10 cm afstand tussen de twee punten. Je zet een beetje druk en probeert je haar op te rekken.
Breekt het af? Dan heb je een lage elasticiteit.
Veert het niet terug en blijft het uitgerekt? Dan heb je een lage tot medium elasticiteit.
Veert het na het oprekken terug? Dan heb je een medium tot hoge elasticiteit.
Rekt het tot 50% op en veert het terug? Dan heb je een hoge elasticiteit.
Hoe krijg je je haar in balans?
Lage elasticiteit
Bij een lage elasticiteit zou de focus in je routine meer op moisturizing producten moeten liggen.
Hoge elasticiteit
Bij een hoge elasticiteit zou de focus meer op proteïne producten moeten liggen.
Hiernaast bestaat ons haar ook uit proteïne, dus is een haarverzorgingsroutine zonder proteïne of zonder moisture nooit een goed idee. Het kan dus zijn dat je een hoge porositeit hebt en een lage elasticiteit. Het is dan belangrijk om zowel proteïne als moisture in je routine op te nemen.
In onze webshop staat bij het product aangegeven waar proteïne inzit, zodat je voor jezelf een goede keuze kan maken!
Wat heeft invloed op je elasticiteit?
Vakantie
Als je bijvoorbeeld op vakantie bent, kan je elasticiteit veranderen door de hitte of kou. Je kan dan opnieuw de stretch test doen, zodat je weet wat je haar nodig heeft en waar je focus moet liggen in je verzorgingsroutine.
Hitte
Als je haar te veel met hitte in aanraking komt, kan het je haar beschadigen en je elasticiteit verminderen. Dit kan bijvoorbeeld al bij het föhnen op de heetste stand of heet water onder de douche. Uiteraard beschadigen krul- en stijltangen je haar sowieso, omdat ze met hitte het de krul manipuleren.
Chemische behandelingen
Door je haar te verven, bleken of andere chemische behandelingen te gebruiken op je haar, kan je je haar beschadigen. Het zou kunnen dat je daardoor een hoge porositeit hebt en een lage elasticiteit. Vanwege de 'gaten' in je haar, heb je dan proteïne nodig. Voor de lage elasticiteit zou je focus dan meer op moisture moeten liggen. Kijk dus vooral wat jouw haar nodig heeft en probeer het uit!
Jouw hairjourney
Veel curlies, wavies en coilies starten met een lage elasticiteit aan hun hairjourney door eventuele beschadiging door hitte, chemische behandelingen of het haar bleken. Het kan dus zijn dat gedurende jouw hairjourney de elasticiteit van je haar veranderd. Belangrijk om dit dus in de gaten te houden, zodat je je verzorging, styling en productkeuze hierop aan kan passen.
Uiteraard zijn dit richtlijnen om te kunnen begrijpen wat wel en niet werkt voor jouw haar en misschien voor de ander wel. Het gaat vooral om uitproberen wat voor jou werkt. We raden aan één product per keer te verwisselen binnen je routine, zodat je goed kan zien wat voor verschil dit product wel of niet maakt.
Als je vragen hebt, stel ze gerust via de Whatsapp-knop op de contactpagina!