• CG-approved
  • Gratis verzending vanaf €35 binnen NL
  • Afhaalmogelijkheid in Hoorn
  • Gratis advies

Porositeit

Wat is het eigenlijk en wat kan je ermee?

Porositeit zegt iets over de mate waarin jouw haarschubben open staan of juist gesloten zijn. Als de schubben open staan, kan er makkelijk vocht binnen kan komen maar ook weer ontsnappen. Dit wordt een hoge porositeit genoemd. Als de schubben meer dicht staan, kan er moeilijk vocht binnenkomen en als het eenmaal binnen zit kan het er bijna niet meer uit. Dit wordt een lage porositeit genoemd.

 

Van nature zijn krullen droger dan steil haar, dus door je kennis over je haar te vergroten kan je gericht de verzorging, de styling en de productkeuze hierop aanpassen.

Er zijn verschillende manieren om je porositeit te herkennen, bijvoorbeeld met verschillenden testen. Daaronder heb ik een overzicht gemaakt met hoe je de resultaten van de testen kan interpreteren. 

Testen

Drijftest:
Je doet een schone haar (bv haarverlies na het wassen, dus trek geen haar uit je hoofd) in een glas met water op kamertemperatuur. Dit laat je 5 minuten staan. Het haar zakt dan wel of niet naar beneden in het glas. Test verschillende haren om te kijken of je porositeit mogelijk verschilt.  

Glijtest:
Je kiest verschillende haren op verschillende plekken op je hoofd. Voel je bobbeltjes als je van de punt van je haar met je vingers voorzichtig naar de wortel van je haar gaat? Hoe meer bobbeltjes je voelt, hoe hoger je porositeit is. Let op dat je geen kleine knoopjes in je haar (fairy knots) verwart met bobbeltjes.

 

Spraytest:
Spray water op een grote pluk haar met een mist spray. Aan de mate van absorbering kan je zien hoe hoog je porositeit is.

*Pas gewassen haar zonder producten erin

**Let op: verwar kleine knoopjes (fairy knots) niet met bobbeltjes op je haar

Hoge porositeit 

Bij een hoge porositeit worden producten vaak ‘opgeslurpt’ door je haar. Hierdoor kan je zwaardere producten gebruiken, zoals oliën (bv. olijfolie of kokosolie) en butters. Doordat de haarschubben al open staan, kan je bij een hoge porositeit mogelijk meer profijt hebben van een co-wash dan een shampoo om zoveel mogelijk verzorging je haar binnen te laten dringen. Naspoelen met koud water kan helpen om de haarschubben meer te laten sluiten. Kletsnat stylen kan ook helpen zodat het haar gladder wordt en het water het haar ook kan voeden.

 

Lage porositeit 

Bij een lage porositeit blijven producten vaak op het haar liggen. Hierdoor kan je meer last krijgen van productophoping (build-up) en is wassen met een shampoo nodig om build-up te voorkomen. Vaak zijn lichtgewicht producten aan te raden, zoals een hair milk of lichte leave-in conditioner en lichte oliën (bv. jojoba-olie of avocado olie). Lichtvochtig haar bij de styling kan helpen om te voorkomen dat het haar te zwaar is en je daardoor minder volume bij de wortels krijgt.

 

Jouw hairjourney

Veel curlies, wavies en coilies starten met een hoge porositeit aan hun hairjourney door eventuele beschadiging door hitte, chemische behandelingen of het haar bleken. Het kan dus zijn dat gedurende jouw hairjourney de porositeit van je haar veranderd. Belangrijk om dit dus in de gaten te houden, zodat je je verzorging, styling en productkeuze hierop aan kan passen.

 

Uiteraard zijn dit richtlijnen om te kunnen begrijpen wat wel en niet werkt voor jouw haar en misschien voor de ander wel. Het gaat vooral om uitproberen wat voor jou werkt.